Mapping of the online hate in Malmø
Categories:
City stories, News
Udgivet: 13 Oct - 2022
Nya tider kräver nya sätt att arbeta förebyggande. Förebyggande arbete behöver, för att kunna bli bra, systematisk förståelse för hur, var och varför det geografiskt och lokalt kopplade hatet bildas och sprids digitalt och hur kopplingarna ser ut mellan digitala händelser och händelser på den fysiska platsen. Det är det som pilotsatsningen Malmö – trygg och säker digital stad handlar om. Den här publikationen beskriver det analysarbete och de lärdomar vi har gjort inom ramen för satsningen.
Det började med att vi tillsammans konstaterade att det saknades gemensamma erfarenheter på kommunal nivå när det gäller att kartlägga, förstå, förebygga och hantera vad som sker online på en stads geografiska yta. Såväl den snabba digitala utvecklingen som den bristande verktygslådan för just den digitala dimensionen såg vi som problematiska för det lokala trygghetsarbetet. Genom uppre- pade och djupgående analyser av hat i den digitala staden Malmö, så har vi tillsammans med kollegor från kommunen, polisen och civil- samhället, försökt att få en bättre digital förståelse. Den ska hjälpa oss att utveckla ett digitalt förhållningssätt som kan användas i det förebyggande trygghetsarbetet online.
Tillsammans med Center mot våldsbejakande extremism (CVE) och Nordic Safe Cities (NSC) startades pilotsatsningen Malmö – trygg och säker digital stad. Så kom pandemin och relevansen och behovet av att förstå livet online som en integrerad del av livet i stort, ökade än mer. Vi ville förstå hur näthatet ser ut i Malmö. Nu när vi vet mer om det, vill vi ta ett samlat grepp mot hatet och för en trygg och säker digital stad. Analysen, som ligger till grund för denna rapport och detta pi- lotprojekt, är utarbetad med hjälp av en algoritm som identifierar hat som uttrycks på svenska. Framöver hoppas vi kunna lära algoritmen andra språk. Även om bilden som växer fram inte är en total sanning så har vi gått från att tro att vi kanske har ett problem med hat och hot online, till att faktiskt veta att vi har det. Att veta blir ett imperativ till handling. Det går inte längre att stillasittande titta på.
Längs vägen har vi fått frågan om vad kommunen har ”på nätet” att göra, om “det verkligen är kommunens uppdrag att arbeta online?”. Egentligen kanske frågan borde vara “hur kan det inte vara ett kom- munalt uppdrag att vara där medborgaren är?” Men det kräver en hel del av en lokal aktör för att skapa sig en exakt eller ens ungefärlig bild av hur hat, extremism och rasism färdas online i en stad.
Vi vill med denna publikation visa resultat och lärdomar av de ana- lyser vi har gjort. Vi vill också peka på möjliga vägar framåt för kom- mun, polis och civilsamhälle för att gemensamt skapa tryggare och säkrare digitala kommuner. Vi vill inspirera andra lokala aktörer att tillsammans med oss bryta ny mark och verka för att skapa trygghet på våra digitala gator och torg – för det är precis vad öppna grup- peroch forum på nätet kan ses som. Stanna upp en stund och fundera på vad du just läste. När du ser likheterna mellan digitala och fysiska platser där människor möts, går förbi varandra, växlar några ord eller tjuvlyssnar på vad någon annan säger eller bara stannar till för att se på något, så har du börjat bygga en egen digital medvetenhet.
Tre digitala vägar framåt
Kommunstyrelsen i Malmö har beslutat att Malmö stad ska utveckla det trygghetskapande och förebyggande arbetet på internet.
1. Ett digitalt trygghetsteam tillsammans med polisen. Tanken är att teamet ska förebygga, motverka och hantera polarisering i den digitala debatten, både långsiktigt och i krissituationer.
2. Stärka civilsamhället så att de kan bidra till att skapa trygghet online, ett mer nyanserat debattklimat och trygg lokal demokrati på nätet.
3. Det tredje spåret handlar om våra politiker som vi hoppas ska kunna gå i bräschen, vända hatet ryggen och bidra till ett respektfullt digitalt demokratiskt samtal.